“Serious gaming, serious business”

Author:   Moniek Falck

Serious gaming is serious business. Het staat als gaming in het algemeen hoog op de agenda in het Nederlandse topsectorenbeleid. Wordt steeds vaker ingezet als onderdeel van marketingcampagnes. En nog meer, het wordt steeds vaker gezien als een serieuze bijdrage in het oplossen van maatschappelijke problemen, training van personeel en de verbetering van dienstverlening.

Spelenderwijs leren: niets nieuws onder de zon. Ik heb zelf bijvoorbeeld nooit leren fietsen door er een boek over te lezen. Wel door gewoon op een fietsje te stappen en in mijn geval uitgerekend tegen die ene boom, lantaarnpaal of dat muurtje te fietsen. Duizend keer. Maar niet opgeven. Waarom niet? Omdat mensen graag iets leren, iets onder de knie willen krijgen. En dat graag met vallen en opstaan doen. Want zo leer je. Dat weten we allemaal.

Maar voor een arts is het niet handig fouten te maken bij een echte patiënt, en een belegger verliest het liefst niet al zijn geld door een domme investering. En niemand vindt het vooruitzicht van een medische ingreep fijn.

Daar komt de serious game om de hoek kijken. In deze tijd kan ‘spelenderwijs’ leren dus ook bijvoorbeeld in je werk als verloskundige, in de dienstverlening waarmee je dagelijks in aanraking komt, als voorbereiding op een behandeling in het ziekenhuis,  of tijdens een stedentripje waarbij je de historie van een stad spelenderwijs leert kennen.

Zonder uitputtend op alle mogelijkheden van serious gaming in te gaan, hierbij een overzicht van wegen om te bewandelen in aanloop tot je (commerciële) succes als dienstverlener of game developer. Het wiel is er niet om opnieuw uitgevonden te worden. En sommige ideeën zijn het waard een breder publiek te vinden. Mijn motto is dus altijd: doe het niet alleen, deel je enthousiasme en ideeën en vooral.. maak gebruik van alle mogelijke initiatieven, fondsen en netwerken die er zijn om jouw idee succesvol in de markt te zetten!

Netwerken:
CLICK NL | Games
Dutch Game Garden
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (voorheen agentschap.nl)
Mediadesk Nederland

Financiering:
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
Growing Games
Gambitious
Horizon 2020
GameOn
Regionale ontwikkelingsmaatschappijen en Incubators, zoals Bright Move en Utrechtinc.

Dit overzicht is niet uitputtend, dus alle bijdragen zijn welkom!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on LinkedInEmail this to someoneShare on Google+